shop@zdravljeizivot.com 091/6789-555, 01/3647-262

EKSTRAKT LISTA MASLINE

EKSTRAKT LISTA MASLINE

Ekstrakt lista masline  Novi stari ljekoviti rudnik blaga za čovječanstvo

James R. Privitera, M.D.

UVOD

Znanost je oduvijek iz biljnog svijeta crpila supstance za kreiranje svijeta kemije otkrivajući pritom zapanjujuće tajne flore. Istraživanja su postupno dovodila do brojnih otkrića prirodnih tvari ogromnog ljekovitog potencijala.
Neke od tih supstanca potiču stvaranje antikanceroznih enzima u tijelu. Druge vezuju i neutraliziraju neke karcinogene kemikalije dok neke imaju antioksidativni učinak štiteći organizam od oštećenja koja uzrokuju opasni molekularni fragmenti poznati kao slobodni radikali koji doprinose starenju i bolesti.
Ti prirodni spojevi nalaze se u korijenu, stabljici, lišću te plodovima biljaka. Imaju različito znanstveno nazivlje – polifenoli, flavonoidi, flavonoli, glukozinolati, izoprenoidi, karotenoidi, tokotrienoli i proantocianidi ; mi ih jednostavno nazivamo fitokemikalijama i fitunutrientima.

Jedna od mnogih fitokemikalija koje su me zainteresirale kao kliničkog liječnika je OLEUROPEIN, supstanca koja se nalazi u listu masline.
Kao i mnoštvo drugih liječnika i ja sam ustanovio da prirodni suplement, ekstrakt lista masline, uistinu pomaže kod brojnih bolesti i bolesnih stanja. Između ostalog, uvelike doprinosi liječenju herpesa i drugih virusnih oboljenja, gripe i prehlade, gljivičnih infekcija, kroničnog umora i alergija. Iznenadili su me i neki neočekivani učinci ovog suplementa.

LIST MASLINE U POVIJESTI I MEDICINI

Vrlo je teško ne zaključiti da ima nešto vrlo posebno vezano za list masline. To je prva biljka spomenuta u Bibliji, u Starom i Novom Zavjetu i prilično je moguće da je to ono mistično “drvo života” čije lišće je ” za liječenje naroda “.

Stari Egipćani koristili su ulje ekstrahirano iz maslinovog lista za mumificiranje faraona, a kasnije kulture su ustanovile da je list korisniji živima nego mrtvima. Postoji stoljećima stara dokumentacija o listu masline kao narodnom lijeku protiv groznica.

Prvi put se formalno medicinski spominje prije otprilike 150 godina. 1854. Pharmaceutical Journal (Vel. Britanija), donosi izvještaj nekog Daniela Hanburya sa slijedećim jednostavnim receptom:
“Kuhaj šaku lišća masline u četvrt galona vode dok mu se volumen ne smanji na polovicu. Piti jednu vinsku čašu svakih 3 do 4 sata dok groznica ne prođe. “
Autor tvrdi da je 1843. napravio učinkovitu tinkturu i uspješno je koristio.

Ova se metoda dugo upotrebljavala u Engleskoj za liječenje bolesnih povratnika iz kraljevskih kolonija u različitim tropskim dijelovima svijeta. Autor izvještaja je bio uvjeren da je gorka supstanca u lišću ključni ljekoviti sastojak. Bio je u pravu. Desetljeća kasnije, znanstvenici su izolirali tu gorku supstancu i nazvali je ELEUROPEIN.
Tehnički gledano, oleuropein je iridoid. Prisutan je u maslinovom ulju i cijelom drvetu, a naročito u lišću. Maslina se njime štiti i liječi od bolesti i nametnika.
1962. godine jedan je talijanski znanstvenik objavio da oleuropein snižava krvni tlak kod životinja i to je pokrenulo lavinu interesa znanstvenika za list masline. Negdje u to vrijeme jedan danski znanstvenik je utvrdio da je aktivni sastojak u oleuropeinu supstanca koju je nazvao ELENOLNA KISELINA. Ustanovljeno je da ima snažno antibakterijsko djelovanje.

U ksnim šezdesetim godinama istraživanja u vodećoj američkoj farmaceutskoj kompaniji UPJOHN pokazala su da elenolna kiselina zaustavlja rast virusa što se pokazalo kod svih virusa na koje je bila testirana, između ostalih i kod virusa obične prehlade.

Brojni laboratorijski eksperimenti iz tog doba pokazali su da sol elenolne kiseline – kalcijev elenolat ima snažan učinak protiv bakterija i parazita.
Nakon “in vitro” eksperimenata, kompanija je započela i pokuse na životinjama. Pokazalo se da je Oleuropein netoksičan i potpuno siguran te da ga se vrlo dobro podnosi.
Istraživanja u Americi i Europi pokazala su da oleuropein deaktivira bakterije otapajući njihovu vanjsku ovojnicu.

Znanstvenici sa Sveučilišta farmakoloških znanosti u Milanu ustanovili su da oleuropein inhibira oksidaciju LDL-a, lošeg kolesterola koji se povezuje sa srčanim i arterijskim bolestima, što potvrđuje i njegov antioksidativni učinak.

Dodatna pitanja o proizvodu možete postaviti na

e-mail: bb@zdravljeizivot.com

ili na telefone: 01/3647-262 i 091/6789-555